Strona główna / Artykuły z branży / Pierwsza restauracja sieci Rebernia w Polsce już działa.

Pierwsza restauracja sieci Rebernia w Polsce już działa.

W centrum handlowym przy ulicy Drenowskiej 58 w Łodzi klienci mogą cieszyć się niesamowitym smakiem pieczonych żeberek.

Rebernia jest autorskim konceptem Holdingu !FEST, który powstał we Lwowie w 2016 roku. Pierwszy lokal otwarto w zabytkowym budynku miejskiego Arsenału, gdzie niegdyś pracowali kowale i miecznicy. Z czasem, gdy ich praca stała się mniej potrzebna, zaczęli wykorzystywać ogień, wcześniej używany do kucia metalu, do pieczenia żeberek.

Duch dawnej sztuki kowalskiej jest wciąż obecny w lokalach sieci – kelnerzy serwują żeberka, siekając mięso ostrymi jak brzytwa tasakami. Rebernia to specjaliści od mięsa – poza osławionymi żeberkami wieprzowymi pieczonymi na otwartym ogniu, można tu spróbować również antrykota, kurczaka, dorady oraz licznych świeżych dodatków warzywnych i innych. Nie brakuje także wyśmienitego, kraftowego piwa z słynnego lwowskiego browaru Pravda.

Rebernia zajęła jeden z największych lokali gastronomicznych na zabytkowym, charakterystycznym rynku z czerwonej cegły, oferując ponad 1000 m² powierzchni wraz z letnim ogródkiem. Wewnątrz znajduje się otwarta kuchnia z imponującymi mangalami (grillami), w których rozpalany jest ogień. Goście mogą obserwować cały proces – od układania drewna pod rozpałkę, przez przygotowywanie mięsa, aż po samo grillowanie i wydawanie potraw.

Wnętrza restauracji utrzymane są w industrialnym, nowoczesnym stylu. Na piętrze sala i antresola wypełnione są drewnianymi ławami i stołami, a dodatki z dominującymi elementami stali i szkła podkreślają charakter wnętrza. Na ścianach lokalu można podziwiać autorskie prace czołowych polskich grafików i rysowników, takich jak Andrzej Mleczko, Andrzej Rysuje, Hanna Kmieć czy Karyna Piwowarska. Ich dzieła nawiązują do tematyki lokalu oraz kwestii społecznych.

Rebernia to lokal, w którym panuje biesiadna, swobodna atmosfera. Sztućce są tu niepotrzebne – żeberka, jak w dawnych czasach, jada się rękoma, a sztućce znajdziecie jedynie na papierowych obrusach w formie malunków. Przed i po posiłku Goście mogą skorzystać z dużych, industrialnych umywalek dostępnych na sali, a także z papierowych fartuchów z rysunkami, które ochronią ich ubrania.

Kategorie: